Pages

1 mars 2011

Så här virkar du 'gurumihår

12 kommentarer:
 
Att virka med effektgarn är lite trassligare än att virka med vanligt garn, förutom att räkna maskor behöver du också hålla koll på att du virkar i rätt del av garnet och att håret hamnar på rätt sida. Det kan vara lite pilligt i början men du kommer snabbt lära dej hur du ska göra.

Det finns mängder med effektgarner, de kan vara rakhåriga, krulliga eller pälsiga. De som passar bra till amigurumisarnas hår är uppbyggda av en rak tråd där håret/pälsen sitter fast (se bild 1) och det är den "grundtråden" du ska virka med.
Bild 1 - Hårigt garn

Du virkar på precis samma sätt som om du använde vanligt garn, du börjar med en startcirkel eller en luftmaskkedja och virkar genom båda maskbågarna. En färgglad garnstump hjälper dej att hållar koll på varven.

Det kan vara lite svårt att se exakt var du ska sätta ner nålen, man ser inte maskbågarna lika tydligt när man virkar med effektgarn (se bild 2). Om du är noggrann och inte har för bråttom så kommer resultatet bli bra och det är faktiskt inte hela världen om du skulle missa en maska här eller var, håret blir tätt och fint ändå! Håret kommer hamna på avigsidan, alltså den sida utan tydliga ränder. 
Bild 2 - Otydliga maskbågar


Så här ser det ut när du virkar en liten peruk.
Du har din startcirkel och börjar med att sticka in virknålen genom det första paret maskbågar (se bild 3), lägg garnet om nålen och försök att sära på hårstråna så att inte för många kläms. Om du trycker lite med tummen på baksidan kommer du enklare se var du ska sticka in virknålen.
Bild 3 - Nålen genom det första paret maskbågar

Drag igenom garnet och försök att få med så få hårstrån som möjligt. Lägg garnet om nålen igen (se bild 4). Här ser du att hårstråna står rakt ut från själva tråden och då kan du enkelt dra garnet genom de två maskorna på nålen utan att stråna krullar sig eller blir trassliga. 
Bild 4 - Samarbetsvilligt garn

Första maskan är klar (se bild 5)! Nu letar du upp nästa maskbågspar och fortsätter virka enligt mönstret. 
Bild 5 - En nästintill osynlig maska

När du är noga med att bara virka med grundtråden kommer nästan allt hår att hamna på samma sida och du får en fin peruk (se bild 6). Som du ser har lite hår smitit med och så blir det alltid. Det gör ingenting alls, du kan klippa ner det så att peruken ligger tätt mot huvudet ner den ska monteras.

Fortsätt att virka enligt mönstret till din peruk är färdig. Det är svårt att sy fast den med effektgarnet så fäst det och klipp av när du är klar. Nåla fast peruken på huvudet med många nålar och sträck ut peruken så att den har en snygg form runt ansiktet. Använd en grov sytråd i samma färg som håret och sy fast den med små, små stygn. 

Tada! En bra början på en söt peruk!

Titta på min snygga frisyr!


Jag hoppas att den här lilla beskrivningen hjälper dej med den ibland hårresande upplevelse som effektgarnsvirkning kan vara. ^^

12 kommentarer:

maja sa...

Jag kan tycka att det är svårt att få håren på rätt sida men då brukar jag peta fram den på rätt sida. Har en nyvirkad figur ur din bok på min blogg.

Pysslig tjej sa...

Vilken bra liten virkskola! Ska alldeles snart pröva på att virka hår för första gången, tror att jag ska virka harajukiflickan! :)

Anonym sa...

Hej Mia jag har din första bok och jag älskar att virka små amigurumier från den // Mandi

Joanna sa...

Tack för "skolan" :) hoppas på mer sådana i framtiden. Tex på hur man virkar hälar, får inte till det riktigt

m sa...

Tack! Jag har inte ens provat, för det ser krångligt ut, men det ska jag kanske nu!

Anonym sa...

Tack så mycket, det var jättebra! Nu kanske jag vågar försöka mig på det här igen^^
/S

Rät&Avig sa...

Så bedårande söt!
Det hänger på håret...
/Ann-Britt

danguolesan sa...

oi, so beautyful. I look at your wonderful amigurumies and the heart fills with joy.

Sofia sa...

Bra tips! Själv Brukar jag borsta fram håren så att dom hamnar på rätt sida. =)

carina sa...

så søt den ble:)

Sofia sa...

Tack för instruktionerna, ska provas!
Har förresten virkat några figurer precis ur din första bok :) http://fiaspysselotrams.blogspot.com/2011/03/virkar.html (har precis flyttat/startat ny blogg, därav de få inläggen so far)
Bok nr 2 står på önskelistan och nr 3 likaså ;)

Fijaffa sa...

Väldigt bra beskrivning!

Related Posts with Thumbnails