Pages

26 mars 2010

Frågor & svar

2 kommentarer:
 
Började du virka när du var liten eller var det i skolan?
Jag lärde mej virka på syslöjden i mellanstadiet, jag hade världens snällaste syslöjdsfröken som också hette Mia. Hon kallade mej för lill-Mia och jag fick vara hennes ”assistent” på lektionerna, jag älskade syslöjd så jag hjälpte gärna till. Det är nog mycket tack vare att hon var en så glad lärare som jag fortsatte pyssla, många verkar ha haft arga syslöjdslärare och det är så synd - syslöjd är ju världens mysigaste ämne!


Hur gammal var du när du började virka?
Jag var ungefär 10 år när jag lärde mej virka. När jag började virka amigurumis för 4 år sen hade jag inte virkat sen dess så jag hade en del att lära om igen, tur att det är lite som att cykla.


Vad var det som fick dig att börja virka amigurumis?
Jag har alltid gillar Japan och deras galet söta popkultur och för en massa år sen blev jag sugen på att teckna manga. När jag väl satte igång upptäckte jag att jag inte var särskilt duktig och jag tröttnade snabbt. Istället letade jag runt efter söta japanska prylar och samlarfigurer och det var så jag hittade amigurumisarna. Dom är ju som små tecknade figurer fast man får pyssla ihop dom och det föll jag för. ^^


Vad var det första du gjorde?
Det här är dom två allra första kompisarna jag virkade, då när jag var 10 år. Jag vill väl inte kalla dom för amigurumis men dom är i alla fall virkade. Den till vänster är en katt och den till höger en mus, det ser man ju på den röda svansen med tofs (!?). Jag kommer ihåg hur stolt jag var över dom. Stoppningen tittar fram överallt, öronen är sneda, nosen hänger löst och dom är alldeles vindögda men jag var galet nöjd, det var nog kärlek direkt.

Och det här är den allra första amigurumin jag virkade, en amineko. Vad är det med mej och att virka katter egentligen? Jaja, det var i alla fall den här som fick mej fast – jag har inte släppt virknålen sen dess. Mönstret på aminekon hittar du här, jag tycker att alla som virkar ska göra en sån – den är så väldigt japansk.

Kan du sticka också?
Jag kan sticka men inte så bra som jag skulle vilja. Nån gång ska jag gå en kurs och lära mej sticka flätor, hålmönster och koftor. Och hälar, strumphälar verkar inte vilja vara kompis med mej.

Jag har sett att du har odlat en del, vad har du odlat för olika saker?
Jag har alltid gillat att så fröer och se vad som ploppar upp och förutom en riktigt ogenomtänkt ogräsodling (som jag bara tycke hade dåligt rykte) så har det mesta gått bra. Min sambo och jag har de senaste åren odlat en massa grönsaker och örter, vi odlar hellre sånt man kan äta än blommor. Squash, tomater, paprika, avokado, dill, basilika, grönkål och palsternackor är lite av det vi odlat hittills. När vi flyttar till hus vill vi bli självförsörjande. ^^

Hur gammal är du?
Jag är 25 år, i alla fall i ett par månader till. Några dagar innan andra boken släpps fyller jag år och boken är en riktigt bra födelsedagspresent.

Hur gör du när du stoppar, har du några bra tips?
Det allra första jag kan säga är att det går åt mycket stoppning, mycket mer än vad man först tror när man sitter med den lilla ’gurumin i knät. Hur hårt du vill stoppa din amigurumi är en smaksak, jag gillar att stoppa dom riktigt hårt så att jag sen kan forma dom som jag vill. Jag använder ett speciellt stoppverktyg, en plastpinne som är spetsig i ena änden och trubbig i andra, men du kan precis lika gärna använda änden på en blyertspenna.

När jag stoppar huvud och kropp tar jag tar stora sjok med stoppning och trycker in i delen, runt runt. När sjoket börjar ta slut tar jag en ny omgång så att ändarna överlappar varandra, på så sätt blir det inte klumpigt och bubbligt. Om du istället tar små tussar och trycker in kommer delen bli just bubblig och det vill du ju inte. När huvudet börjar bli fullt trycket jag ut stoppningen mot kanterna och fyller sen på med mer i mitten, som sagt – det går alltid åt mer än man tror.

Små delar, som armar och ben, stoppar oftast bara lite. Då använder jag en penna och trycker ner ett väldigt litet sjok med stoppning. Riktigt pluttiga bitar stoppar jag inte med fyllnadsvadd alls, då brukar jag istället använda garnänden och peta in den i delen.

Hur borstar man så att garnet blir så där fluffigt?
Jag använder en nagelborste från ICA. ^^ Borsta vänligt men bestämt, om du borstar för löst kommer det ta en evighet men om du borstar för hårt kan maskorna dras ut så att stoppningen syns. Du kan inte borsta till akrylgarn, jo, du kanske kan... men det blir inte bra. Allra bäst blir det om du borsta ganska löst spunnet ullgarn. Eskimo från Drops är det mitt favoritfluffgarn.


Jag undrar var du köper dina garner från Red heart?
Jag köpte mitt garn på Eko och City Gross för ett par år sen. När dom sålde ut det köpte jag på mej ett gigantiskt lager och tur var det, jag har inte sett garnet här i Sverige sen dess. Jag har försökt hitta ett ställe på nätet att köpa fler nystan på men jag har inte hittat något som verkar bra och som skeppar till Sverige.

Hur lång tid tar det ungefär för dig att göra en figur?
Det beror helt på storleken och svårihetsgraden. En liten figur tar ungefär två timmar medan en riktigt stor figur med många detaljer kan ta uppemot 30 timmar.
Hur gör du för att komma ihåg vart i mönstret du är?När jag virkar efter gamla mönster lägger jag ett litet bokmärke vid raden jag är på. Ibland tappar jag bort mej alldeles och då är det riktigt bra att kunna räkna ut exakt var jag är. Ett ganska viktigt tips alltså, öva dej på att räkna maskor, rader, ökningar och minskningar. När du kan räkna på det viset behöver du aldrig oroa dej för att vara vilse igen.

Hur ofta virkar du?
I början virkade jag nästan varje dag men nu måste jag ta flera virkfria dagar varje vecka för att inte få för ont. Tänk på det om du virkar mycket, pausa ofta och stretcha med jämna mellanrum. Det låter kanske galet men dina armar kommer snabbt bli ömma om du inte tar hand om dej.

Kommer du ge ut mönstret så man kan virka en egen panda?
Panda är min absoluta favoritfigur så jag tror faktiskt inte att jag någonsin kommer sälja mönstret på henne.


Finns det planer på flera amigurumiböcker efter den som kommer till sommaren?
Jag är väldigt sugen på att skriva en bok till! Den här gången vill jag skriva en bok om alla möjliga sorters virksätt och ha med mönster på en massa olika saker, inte bara amigurumis. Men det är klart, om jag bara kan hålla liv i fantasin och komma på nya figurer och mönster så släpper jag gärna en amigurumibok till, dom här små kompisarna är mina absoluta favoriter.

2 kommentarer:

Sofia sa...

Tack för fråge-stunden, det var väldigt roligt och givande att läsa! Grattis i förskott och lycka till med nya boken! :)
Kram till dig o Panda! /Sofia

Futu sa...

Det finns Red Heart-garn på GeKås i Ullared nu.

Related Posts with Thumbnails