Pages

8 augusti 2011

Sy ett superenkelt kuddfodral.

18 kommentarer:
 
Det här ska vi sy idag, om vi vill. Ett snygg och enkelt kuddfodral utan knappar, dragkedjor eller andra krussiduller. Fodralet har en öppning mitt bak men man kan lika gärna sy öppningen i ena sidan, som på ett örngott.


Du behöver
Valfri kudde och snyggt tyg
Sax, linjal och knappnålar
Petpinne eller virknål
Märkpenna och ev. rullkniv och skärmatta

Ej på bild:
Strykjärn och strykbräda
Symaskin med sytråd1 – Mät din kudde
Min kudde är 30 x 40 cm och väldigt hårt stoppad, därför kommer jag lägga till 1 cm på höjden. Om du har en normalstoppad kudde behöver du inte lägga till något extra, då blir fodralet sladdrigt.

Dubblera längden på kudden och lägg till 10 cm. I mitt fall blir det alltså 40 x 2 + 10 = 90 cm. De 10 extra centimetrarna behövs för att snygga till kanterna och för att sidorna ska överlappa varandra. Jag behöver alltså en tygbit som är 90 cm lång och 31 cm hög.

 
2 – Skär/klipp ut tyget
För att inte behöva skära en jättelång bit vek jag tyget dubbelt och skar ut en 45 cm lång tygbit. Veckla upp den och du har 90 cm. Tänk på att inte skära ut en bit i mitten av tyget utan vik in från ena kanten. Du kan såklart också märka ut fyrkanten på tyget med pennan och sen klippa ut det.3 – Vik in kortändarna
Lägg fodralet med rätsidan ner och vik in ena kortsidan 1 cm, stryk.
Vik över igen, den här gången mäter jag inte utan använder den invikta kanten som riktlinje. Stryk igen och nåla. Upprepa på den andra kortänden.4 – Sy kortändarna
Sy en raksöm 1-2 mm in från innerkanten, glöm inte att fästa tråden i början och slutet. Hitta ett bra ställe på pressarfoten att använda som guide, jag använde ytterkanten.5 – Vik fodralet
Lägg fodralet med rätan upp och vik det på mitten, pressa kanten med handen så att det blir ett tydligt veck. Hoppa över det här momentet om du inte vill ha öppningen i mitten.6 – Vik in höger sida
Vik upp fodralet och vik in högersidan mot mitten, ytterkanten ska ligga in mot vecket. Om du vill ha öppningen i ena änden viker du in så långt som din kudde är, minus 1-2 cm om din kudde är löst stoppad.7 – Vik in vänster sida
Vik vänster sida en bit över mitten så att den överlappar höger sida. Pressa försiktigt vikningen med handen och mät så att fodralet har rätt längd, i det här fallet ska det vara 40 cm eftersom min kudde är så knubbig. Om fodralet, som på bilden, är för kort drar du försiktigt tillbaka tyget lite och mäter igen. Mät och pressa med handen hela vägen ner och stryk när du är nöjd. Om du har en löst stoppad kudde ska längden vara 1-2 cm kortare än längden på kudden.8 – Nåla
Nåla båda långsidorna.


 
9 – Sy långsidorna
Sy en raksöm 1 cm in från kanten, glöm inte att fästa tråden. 


10 – Klipp hörnen
Klipp av alla fyra hörnor, akta så att du inte klipper i sömmen. 


Färdig!
Vänd kudden och peta ut hörnen med petpinnen eller virknålen. Stryk fodralet och stoppa i kudden. Här ser du att de extra centimetrarna är viktiga, utan dom hade kudden tittat fram. Strecket visar var den kanten på insidan slutar.

 

Och nu - njut av din nya kudde!

18 kommentarer:

S, 15 år sa...

Verkar kul, snyggt blev det i alla fall. :)
Själv håller jag just nu på att sy en skjorta, så jag kan nog inte starta ännu ett projekt innan den är klar... x)

j´shörnan sa...

snygg kudde så syr jag alltid mina kuddar
kram maria

Rebecca sa...

Vilken fin kudde! Älskar att det är så enkelt att sy vanliga örngott, på en kväll sydde jag 8 stycken som tog 20 min var :)
Tyget är förresten helt fantastiskt!

Melina sa...

Tjo! Jag har länkat till dig i hur många blogginlägg som helst nu, känns det som! (och under fliken Om oss...) Titta gärna in!

http://theworldofmelina.blogspot.com/

Carina sa...

Den här lösningen på kudde måste jag spara bland favoriterna så jag kan plocka fram den när jag ska ta tag i mitt kuddsyande :) Härligt tyg förresten. Stylade om min brors kök med det som en hissgardin.

Fanny,Lisa,Alva,Alva,Sonja,Rannhvi och Jonna sa...

Kolla in våran virkblogg där vi bland annat lägger upp bilder på våra amigurumisar:) virkeboa.blogg.se

Katte c: sa...

Jätte fin blogg med otroligt fina amigurumi djur! :D

Jag virkar... sa...

Nej, jag har svårt för det där med att sy... ;-)

Carina sa...

Härlig blogg du har!

Jag har precis börjat virka amigurumi och upptäckte att det är du som skrivit boken jag virkat från, kul!

Ha det bra

Anonym sa...

Tack för jättefin och pedagogisk beskrivning! Men du... Boxkuddar. Då syr man en söm , rättare sagt 4 sömmar som skapar "boxigheten" på längdsidorna. Men hur få till kortsidorna?

Kram Karin

Anonym sa...

Vilket vackert tyg!

Jag (nybörjare!) förstår det mesta, men jag vet inte hur brett jag ska klippa? Längden var ju 90... men bredden? Ska det inte vara lite extra tyg där med?

Anonym sa...

Underbart!
Jag hade lite tyg över när jag hade sytt gardinerna till sonens rum. Jag köpte två billigga innerkuddar på IKEA och tänkte att bära eller brist, jag provar. Och med din hjälp blev de jättefina!! Passformen var perfekt. Så nu har han två fina kuddar i soffan. Tack för de mycket tydliga instruktionerna!

Anonym sa...

Tack för de detaljerade instruktionerna! Trodde inte jag skulle klara av att sy en kudde men med din hjälp gick det lätt. Blev supernöjd!

Anonym sa...

Tack för jättebra guide! Har precis sytt min första kudde, blev perfekt. Och fler lär det bli! :)

Kimberly sa...

Tack för idiotsäker guide! Bra hjälp för mig som är helt rookie med symaskinen. Ska genast ge mig på ett kuddprojekt! :)

Elina sa...

Tack för hjälpen Mia!

Ett litet tips bara: Jag har nu sytt ett fodral till en 65 x 65 cm stor kudde. Den kräver nog ännu mer "överlappning" vid öppningen. Mitt första exemplar glipar lite grann... Följande tre fodral syr jag med 20 cm tillgodo ist för 10 cm.

Kram på er alla!

Anonym sa...

Tack för tydlig förklaring och fin kudde!
Maria

Anonym sa...

Wow, bra förklaring, ser superlätt ut (är säkert lite trixigt för mig som nybörjare) ska jag definitivt testa!

Related Posts with Thumbnails