Pages

10 september 2010

Brodera på 'gurumisar - så gör du

6 kommentarer:
 
Det var det där med att brodera på sina amigurumis, många av kompisarna i mina böcker har munnar, de japanska dockorna har små blommor på sina kroppar och roboten har magen full av knappar och linjer. Tyvärr har vi inte fått plats med någon genomgång av hur man broderar och jag har fått en del frågor om hur man gör. Nu tänkte jag därför visa hur det går till när en liten gubbe får en glad mun.

Du behöver:
En färdig kroppsdel (en virkad en då…)
En sax
En tapisserinål
En bit garn som du ska brodera med
Två knappnålar

1. Nåla fast garnstumpen där du vill ha den. Det känns lite elakt att sticka nålar i ’gurumisarna men det är det smidigaste sättet att få delar och detaljer på rätt ställe och för att kontrollera att kroppsdelarna sitter jämnt innan man fäster. Svarta knappnålar kan du också använda för att se var ögonen ska placeras. Knappnålen är helt enkelt din bästa vän när det kommer till amigurumiskapandet! Som här... en nål håller huvudet på plats när jag fotar! :)

2. Stick in nålen där knappnålen sitter och låt den sticka ut igen efter några maskor.

3. Drag igenom garnet.

4. Nu ska du fästa garnänden. Stick in nålen igen, denna gång åt motsatt håll. Nålen ska gå igenom själva maskorna på längden men får inte synas utifrån, då kommer även garnet synas. Det räcker att du sticker den genom 4-6 maskor.

5. Drag igenom garnet och kontrollera att det inte syns, dra inte får hårt så att det blir en glipa där du först stack in nålen. Vänd och göra likadant åt andra hållet men drag inte igenom än.

6. Drag tillbaka nålen försiktigt, maskorna som sitter på nålen ska inte trilla av utan nålen ska bara gå innanför garnet igen. Stick ut nålen några maskor efter det första ställe du stack ut den, drag inte nålen genom dessa maskor utan bara innanför.

7. Drag igenom garnet. På detta sätt får du en liten tamp som hamnar innanför garnet men som inte sitter fast i maskorna, när du sedan klipper av garnet kommer denna tamp göra att broderiet inte lossnar samtidigt som tråden inte syns utifrån.

8. Kläm ihop delen, drag lite i garnstumpen och klipp av garnet så nära delen som möjligt. När du släpper och jämnar till delen kommer den avklippta stumpen försvinna in och inte lämna något märke efter sej.

9. Så här!


10. Gör likadant på andra sidan och du har nu en riktigt glad kompis!

Svårare än så här behöver det inte vara, jag gör inte några avancerade saker på mina amigurumis utan det blir nästan bara raka streck. Strukturen på det virkade gör att du enkelt kan använda samma tekniker som när man broderar korsstygn så det finns många sätt att utveckla och dekorera sina kompisar på för den som vill. Det här är också det bästa sättet för att fästa tråden när du virkat en del.

6 kommentarer:

Uzaan sa...

Tack för den fina genomgången. Nu blir det lättare att brodera på mina små filurer. =)

Julia sa...

Bra beskrivning! Jag är inte så bra på att brodera på amigurumis. Nu kanske det blir finare!

Frida sa...

Jag har en fråga om dina böcker, måste man först läsa den 1boken för att förstå något av den 2boken? Eller kan man läsa dem i vilken ording som helst?

Concordelia sa...

Så själva "munnen" ligger alltså löst, och det enda man broderar är när man fäster ändarna? Eller fattar jag trögt kanske... :/
Ska prova på nästa gurumi jag gör, vad det än blir! :D

Anonym sa...

Tack för tipset!

Mia sa...

Vad bra att ni förstår beskrivningen, det gör mej glad och lättad så klart! :)

Frida: Du behöver inte köpa den första först, allt du behöver veta finns i bok nummer 2 också så det ska inte vara några problem att köpa bara den.

Concordelia: Precis så är det, eftersom munnen är ganska kort behöver man inte fästa den mer än så. :)

Related Posts with Thumbnails