Pages

3 september 2009

Angående personliga påhopp

55 kommentarer:
 

Det här inlägget är lite okarakteristiskt för min blogg, jag försöker att alltid vara glad och positiv och egentligen vill jag inte solka ner det som jag och alla ni härliga besökare byggt upp, men det här är viktigt för mig. I ett par kommentarer till senaste inlägget har jag blivit påhoppad och anklagad på en nivå som känns väldigt personlig och obehaglig. Jag blev mycket illa berörd av dessa kommentarer. Jag får många mail och kommentarer och uppskattar positiva kommentarer såväl som konstruktiv kritik men då detta var på så låg nivå, och även från en anonym besökare, väljer jag att göra på detta vis. Jag tycker egentligen att jag inte behöver försvara mig då jag alltid varit tydlig med vad som varit min egen design och vad som varit beställningsjobb för andra, som tex Astrid och Morris. Jag har också lagt ner mycket tid på att skapa en karakteristisk stil på mina figurer och därför känns de här påhoppen ännu värre.


Första kommentaren:

Hejsan

skulle vilja påpeka att Amigurumis är ju inte direkt din egen ide från början utan en japansk ide som du anammat.Hur kan då du ha ensamrätt på dessa filurer?Vill minnas att jag sett en nästan identisk sköldpadda som din, men tillverkad av någon annan, långt före dig.Du har lagt till en undersida på halsen.Så det innebär att jag kan avbilda dina figurer exakt, men lägga till eller ta bort en löjlig detalj, så är det helt okej.Hur försvarar du annars vad du själv har gjort?För detta är INTE din egen ide.Så att tro att du kan ge ut mönster och sedan får ingen sälja sina småfigurer, för de är dina, är löjligt då du själv har snott ide'n rakt av.Du är duktig som attan på att virka, men du imponerar inte annars.


Och lite senare:

...jag poängterade visst inte tydligt nog exemplet med sköldpaddan, så jag gör det igen.Någon har redan gjort en identisk sköldpadda som Mia lagt till en undersida på halsen på, och sedan kallar sin.Bakelserna är inte heller egna verk.Jag kan i princip 'göra en sköldpadda' ur denna bok,men ändra en pyttedetalj,sedan kan jag öppna nätbutik och sälja hur mycket jag vill.Släpper man ett mönster man är rädd om,är det näst intill omöjligt att kontrollera vad som händer med mönstert.En poäng med att dela ut dem, är ju att andra ska kunna göra det, som mönstert visar.Vill man undvika härmaperi och kopior,så behåller man mönstren för sig själv helt enkelt.Eller väljer mönster man är beredd att förlora.Det är min poäng.
Först och främst vill jag bara klara ut det här med själva hantverket. Amigurumivirkande har funnits länge, både i Japan och i övriga världen, och jag har aldrig påstått att det är något som jag kommit på, jag är bara en person som gillar att virka just amigurumis.


När det kommer till anklagelserna om att jag snott mönster eller idéer av andra designers så blir jag väldigt ledsen och upprörd. Jag har aldrig någonsin försökt efterlikna andras verk utan har tvärtom alltid strävat efter att skapa min egen stil och ge varje figur en personlighet. Efter mitt första inköp av japanska mönsterböcker när jag började virka för fyra år sen har jag vare sig köpt eller laddat ner andra mönster, allt för att undvika att präglas av någon annans stil. Böckerna använde jag för att lära mig grunderna i amigurumiskapande och ur dem virkade jag upp ett fåtal figurer, inga av vilka jag sålde.


Jag vet att jag inte är den första som virkat en prinsesstårta men jag undrar vad du tycker att jag borde gjort annorlunda. Jag ville ha med en nåldyna i boken och tyckte att en tårta med strössel i form av nålar på var en bra idé och därför använde jag en prinsesstårta som inspiration. Jag har inte försökt kopiera något annat än just min bild av en tårta och en prinsesstårta ser ju ut som en prinsesstårta, hur mycket man än vrider på det.


Jag vet också att det finns mängder med virkade sköldpaddor där ute och när jag virkade min första för snart tre år sen (då det säkert inte fanns lika många) virkade jag åter igen efter min egen stil. Om jag enbart skulle virka saker som ingen annan virkat i någon form tidigare hade jag aldrig mer kunnat röra varken garn eller virknål igen, då allt som du någonsin skulle kunna föreställa dig säkert blivit uppvirkat av någon, någonstans. Det viktiga för mig när jag skapar mönster är, och har alltid varit, att jag utgår från min personliga stil, något som jag tycker att jag lyckas med.


Du har helt rätt i att poängen med boken är att andra ska virka upp saker efter mina mönster, jag vill gärna inspirera och få fler människor att virka! Dock tycker jag att din inställning är riktigt tråkig. Bara för att något publiceras, antingen i bok eller på internet, så betyder det väl inte att det är fritt fram att stjäla saker rakt av (om man ändrar en pyttedetalj)? Om du vill starta en webbutik och sälja amigurumis är mitt råd att ta dig tid att komma på egna karaktärer och mönster, på så sätt kan du sälja något du kan vara stolt över.


Jag tycker om att lära ut amigurumiskapande och ser gärna att folk sen skapar egna mönster och säljer antingen dom eller figurerna, däremot tycker jag inte om att folk säljer saker rakt ur min bok. Jag har lagt ner flera hundra timmar på mönsterna i boken och tycker att jag, och självklart alla andra mönsterdesigners, förtjänar respekt och att de önskemål som uttrycks följs. Alla som skapar egna mönster vet vilken tid det tar och jag tror att många håller med mej. Jag vet också att vissa inte har något emot att man säljer figurer efter deras mönster men det är viktigt att alla respekteras, oavsett vilket. Om alla tänkte som du skulle det inte finnas några bra mönster där ute, för vem skulle våga publicera något om man får förvänta sig att det kommer stjälas? Själv tycker jag att poängen är att inspirera med bra design och få folk att förstå att dom också kan virka precis vad som helst!Det här tråkiga påminner mig samtidigt om det som är bra, ni! Alla ni som besöker bloggen och skriver era härliga kommentarer och mail som får mig att rodna av förtjusning och bli varm i hela hjärtat. Utan ert stöd och era uppskattande ord hade bloggen inte varit någonting och det hade definitivt inte blivit någon prickig virkbok. Tack för allt, jag hoppas att ni förstår hur mycket ni betyder för mig!


/Mia

55 kommentarer:

Jo sa...

Vad tråkigt att det blir sådana här diskussioner.
Visst, din sköldpadda kanske har en tvilling någonstans, prinsesstårtan likaså, men om man tar sig tid och läser lite mer i din (fantastiska!!) bok, inser man att du har utvecklat och hittat på en helt egen stil. Må så vara att två av dina mönster är sådana som kan ha "funnits tidigare", man ser ju tydligt att du KAN hitta på egna mönster och att det är din egen design genomgående i hela boken.
Oavsett, är det fult att sälja dina figurer som egna alster. Om man nu ska sälja dem, tycker jag att det isåfall ska framgå klart och tydligt att det är från dina mönster. Men jag förstår att du vill ha ensamrätt på dem, du har ju jobbat fram dem på egen hand.
Tyvärr tror jag inte att du kommer att komma ifrån vare sig kopiering eller "olaglig" försäljning av dina mönster/figurer.
Men från att du ber oss att inte göra sådana saker till att någon ska få påstå att du har stulit dina mönster, är det väldigt långt tycker jag.
Jag älskar din bok och den är värd varenda krona av de ynka 75 kr den kostade!
Ha det gott!

☆Videhexan på Virkaholic☆ sa...

Idag finns det nästan inga unika mönster. Det finns en MILJARRRD olika versioner av samma sak.... I japan, USA eller i sverige. Det finns ingen sportslig chans att ha någon världsomfattande mönsterpatentmydighet. Visst finns det mönsterskydd och copyright idag, men vem kan säga att det här är absolut mitt eget mönster? Rent krasst kan någon annan sitta därute och få fram ungefär ett likvärdigt mönster, vem äger det?

Det här är ett solklart exempel på normal svensk avundsjuka, småaktighet och tråkigt beteende!

in-knit sa...

Såg att din bok var med i en av jultidningarna!
Nu har jag ju redan köpt den, men hoppas det hjälper till att sprida amigurumi-trenden. Perfekt julklapp!

Strunta i dumma påhopp! De kan ju inte ens stå för dem utan skriver som anonym.

Kramizar

Marie sa...

Förstår att du blev illa berörd och ledsen.

Men tänk istället på alla som är glada för din bok och på alla små "Mia-amigurumisar" som kommer till världen varje dag! :)

"Vill man undvika härmaperi och kopior,så behåller man mönstren för sig själv helt enkelt.Eller väljer mönster man är beredd att förlora.Det är min poäng."

...det är en mycket tråkig inställning tycker jag. Och en poäng som rimmar väldigt väldigt dåligt med copyright!

Den inställningen verkar tyvärr finnas hos allt för många och har gjort så att jag personligen har tappat lusten att blogga om allt jag virkar och att lägga ut fler mönster i bloggen.

Hoppas att du slipper fler anonyma påhopp Mia och att du snart känner dig glad igen!

Kram M

Sofia-Sobeide sa...

Usch så tråkigt med sådana kommentarer. Dock är det ju helt normalt att man inte får sälja figurer som är virkade efter mönster i en bok. Det står i precis alla amigurumi böcker jag äger att de endast är för privat bruk. Det här är en sak som jag har börjat fundera speciellt mycket på nu då jag håller på och gör mitt första mönster. Det är ju väldigt svårt att kontrollera huruvida folk säljer ens figurer men å andra sidan så tycker jag man ska hitta på eget för att ta betalt för det. Det är ju mönsterskaparen som ändå lägger mest tid och arbete på designen så då känns det ju lite dumt att nån ska få sälja dem ändå.

Klart du inte har hittat på amigurumi :D, men det har du väl aldrig nånsin påstått heller. Visst är det ju så att det finns massvis med olika mönster och många är mer eller mindre lika varandra. Det är ganska svårt om inte omöjligt att hitta på figurer som inte liknar nån annans.

Jag tycker ändå att dina figurer är unika och boken är väldigt fin och bra! Hoppas du slipper dumma påhopp av avundsjuka människor i fortsättningen!

H//Sofia

Mia stickar sa...

Jag blev så glad häromdagen när jag såg din amigurumibok i en jultidningskatalog! Jag tänkte Så häftigt att få se sin egen bok i en jultidningskatalog! Jag hoppas du kände så och tänkte på oss alla du glatt med din bok och alla du kommer att glädja! Du har gjort ett jättejobb med boken och dina egna figurer och är värd all beundran! Hoppas du slipper fler såna här påhopp!

florin design sa...

Sånt här är så tråkigt! Försök att bara skaka av dig!

Att saker ser liknande ut är ju inget man kan komma ifrån men att de sedan skulle vara gjorda av samma mönster är ju en annan sak.

Däremot är det nog svårt att komma åt det där med att man inte får sälja seker som är gjorda efter dina mönster eftersom det finns så mycket liknade och det är svårt att säga vad som är vad.

Jag har ju din bok och den är jätte härlig men jag skulle aldrig komma på ideén att sälja saker jag gjort från den!

Marika sa...

Suck. Det finns alltid missunnsamma människor, det går tydligen inte att undvika.

Strunta i dem så gott det går, du vet var du står, och jag tror att de som läser boken (som jag fick hem i brevlådan häromdagen) och din blogg ordentligt förstår hur det egentligen är.

Asksvart sa...

Vad tråkigt att de finns människor som inte kan vara glada för andras skull och bara ska hitta saker att gnälla på.

Hoppas att ni får en trevlig helg.

Skaparstigen sa...

Tycker också det är svårt att komma fram med originella mönster. Allt är ju nästan redan testat, och det skulle väl vara enda baksidan med att kolla bloggar; att ibland kan man känna sig lite hämmad av det. På rätt kort tid har jag t ex sett två virkade fina dinosaurier, något jag tänkt försöka mig på länge, men nu är jag liksom lite låst i tankarna av att ha sett dem. Men det positiva är ju att så många faktiskt virkar att flera tänker samma saker.

Ang mönster och försäljning, så måste jag erkänna att jag sålt en del av sånt jag gjort som jag hittat i tidningar, (mest gamla urklipp), men jag trodde faktiskt att det var skillnad på copyright-rättigheter på det och från bok. Men sen jag fått koll på det, så gör jag det inte såklart.
Ger heller inte ut mönster längre, vilket jag får mängder av förfrågningar om. Det har hänt att jag fått snäsiga mail tillbaka när jag nekat, vilket gör att man tappar lite suget att vara på nätet. Vet precis vad Fröken Elsa menar. Jag "undanhåller" också en del grejer ibland, för jag vet att jag får massa mail om mönstret om vissa saker, även om jag skriver att jag inte ger ut det i inlägget.

Jag tycker också att du har en personlig touch på dina grejer. Så bortse bara från påhoppet.

Jag såg också din bok i jultidningskatalogen. Kul!

Sara T sa...

Fick din bok hem igår! Så nu ska jag försöka mig på någon av de enklare varianterna! :) Håller med om att det är väldigt tråkigt med denna typ av påhopp och att personen dessutom inte kan skriva sitt namn och att låta så otrevligt... Man kan ju alltid fråga och ifrågasätta men göra det på olika sätt. Som jag skrev som svar till personen så gissar jag att det inte handlar om någon skulle råka sälja en figur efter ditt mönster på en loppis om tio år. Medan att öppna en nätbutik och bara sälja figurer efter andras mönster är en helt annan sak.

Hoppas att du inte blir allt för nedtyngd av denna person. Tänkt vad många andra som blivit glada av dina figurer!

Evfa/Nystverket sa...

Jag är jätteglad för mönstren i din bok. Älskar att virka och pyssla men orkar inte tänka ut egna mönster. De grejor jag (mot förmodan) skulle sälja är bara sådana som det står att man får sälja. Visst händer det att man ser något virkat/stickat/sytt ute på nätet eller i böcker som man inspireras av och bygger vidare på. Det är väl därför många av oss finns ute på nätet, för att inspirera och inspireras! Hoppas Panda kan pigga upp dig lite! Min dotter ääälskar Panda!

kramar Effie

Jenny sa...

Man får väl inte sälja några mlnster ur böcker, vare sig det gäller kläder eller annat? Det är ju faktiskt lite samma sak som att plagiera en bok, eller?

Jag ÄLSKAR din bok förresten! Jag gissar att jag fick tag i förra upplagan precis innan den tog slut, jag har haft den sen i juli tror jag. Jag har ännu inte hunnit virka så många av figurerna, för jag är fortfarande helt nybörjare på virkning, men det går bättre och bättre. Kan man se fram emot fler böcker så småningom?

Det vore ju också väldigt roligt om Panda får en egen bok, jag hade lätt köpt den även om jag snart är 30... Det verkar som om man aldrig blir för gammal för Pandor!

/ Jenny

RobinEmilie sa...

Det är riktigt trist med personliga påhopp, hoppas verkligen att du inte tar åt dig och skakar av dig detta!

För övrigt vore det ju kul att få en källa av påhopparen, om vart han/hon tidigare sett sköldpaddan. Alla kan ju hitta på att de sett en, men har man ingen tillförlitlig källa så känns det inte som att dem är värda att ta på allvar!

Kämpa på!! :D

KRAM RobinEmilie

Anonym sa...

Men skit i alla dumma påhopp, det är väll nån som är avundsjuk på dej, för att du har kunnat skriva en sån fantastisk bok, som sprider så mycket glädje.
Kram från Carina

Åsa Tidqvist sa...

Förstår att du blir ledsen. Tyvärr är det ju så att ett enda trist mejl "suddar ut" 10 st bra mejl. men du är verkligen unik Mia, din bok är fantastisk och bara att jobba så hårt med illustrationerna, bilderna och texter som gör att minsta barn kan förstå - outstanding! såklart har väl det mesta redan gjorts ngn gång, att vara helt "unik" är inte så lätt. men du är det Mia, och stå på dig! stor kram!

Moonlight Fairy sa...

Hej!

Fick min bok för några dagar sen, jag är jättenöjd! Jobbar på en liten mus =)
Och angående påhopp så finns de alltid folk som har ont av både de ena och de andra, strunt i dem dem kommer alltid finnas o alltid hitta nya saker o klaga på.

Hulda sa...

Jag måste få säga att jag har din bok och tycker den är fantastik! Utan den hade jag aldrig klarat av att virka amigurumi! Den har varit min lärobok i virkandet!

Vad gäller den anonyme personens ifrågasättande om att DU inte har hittat på amigurumi, det har du väl inte hävdat heller?! Personen verkar inte vara läskunnig då det t o m står i första meningen på baksidan av boken, att figurerna har sina rötter i Japan. Det står ingenstans att du har hittat på varken begreppet eller sättet.

Så till min slutsats: Ta inte åt dig Mia, det är bara ren avundsjuka! Jag tycker som sagt boken är fantastik! Och jag tycker det är otroligt roligt att följa dig och Pandas äventyr!

Chihiro sa...

Jag vill bara säga att din bok är helt fantaskisk och jag har ALDRIG sett något mönster som är lika gulligt som mönstren i din bok! Förstår att du blir ledsen när vissa skriver taskiga saker men de är bara avundsjuka! Hoppas på en ny bok snart med ännu fler av dina egna mönster!

Anonym sa...

Men herregud, hur orkar hon/han ens lägga ner sin energi på att gå till angrepp. Löjligt. Tycker allt du gör är underbart. Vi är många som står på din sida. Vet att det låter klyschigt att säga "skit i det" men man tar ändå åt sig. Man vill inte läsa nedvärderande ord om en. Stackars dig. Tänk istället på alla som du har fått till att börja virka.


/ Majtjho

svartanova sa...

Jag tycker att du har bemött en oerhört oseriös kommentar med ett otroligt klokt svar. Dessutom tycker jag att alla dina verk har en supertydlig "Mia-karaktär", själv skulle jag aldrig drömma om att missbruka ett mönster genom försäljning eller kopiering, därför är jag en av dem som är oerhört tacksam över att andra ledande smarta, engagerade virkare som du, Fröken Elsa, Skaparstigen med flera andra säljer/lägger ut/delar med sig av mönster. Hur skulle vi andra som inte kan skapa egna mönster annars kunna njuta av att virka?

Hoppas du så småningom kan skaka av dig det här, för det är ganska tydligt att framgång för somliga föder bitterhet hos andra.

Stor kram, Annelie

Nero och jag sa...

Hej jag vill bara tacka dig för din fina bok, det är tack vare den jag håller på att lära mig virka. Och häromdagen när jag var lite trött o nere så hämtade jag din bok och satte mig i soffan och virkade en liten arm och det fick mig på bra humör igen =)Sedan så hoppas jag verkligen att du inte lägger ner din blogg eller slutar göra mönster (jag hoppas verkligen på en andra bok)
Ta hand om dig kram carina

Carolina sa...

Sååå tråkigt med sådana kommentarer. Bra att du tog tag i det och förklarade så bra.

Massor med kramar

malin sa...

Ta åt dej av all positiv feedback som du får, och borsta bort sånhär onödig skit från axeln! Du har gjort ett underbart jobb med boken och jag blir glad bara jag kollar i den :)

Solveig Lövendahl sa...

Tråkiga kommentarer! Strunta i dem, det är klart du ska ha cred för dina fantastiska mönster. Jag önskar att jag hade tålamod att virka för dina figurer är helt underbara!!!

Eija Star sa...

Så otroligt lågt och inte minst fegt att skriva på det viset utan att ge sig till känna eller kunna komma med korrekta källhänvisningar. Ta inte åt dig Mia. Du har gjort ett fantastiskt arbete med din bok (som äntligen kom i brevlådan förra veckan, tack!) Jag slår vad om att du fått många, många att börja virka och du har all rätt att hävda copyright på dina mönster. Tänk på det och ta inte åt dig! Kram Anna

Anonym sa...

Stå på dig Mia!!! Låt inte en feg, anonym glädjedödare få förstöra för dig! Din bok är helmysig och jag tycker som alla andra kommenterare, att din stil känns o syns till fullo! Var stolt över den och ditt hantverk! Heja dig!
Kram Sofia

Rumpetuss sa...

Hej Mia! Vilken/vilka fega människor som skriver så låga och idiotiska inlägg och som heller inte vågar stå för dem utan skriver som anonym!! Förstår att du blev illa berörd!!

Självklart vill du inte att folk virkar dina figurer och sedan säljer dem! Det går jättebra att ge bort dem i present utan betalning!!

Jag bara älskar din bok och dina mönster - tack vare dessa har jag börjat med Amigurumi och har blivit helt beroende =) TACK!!! och fortsätt skapa dina fina figurer!!

Massor av hälsningar från Rumpetuss

Emeli sa...

Jag fattar inte att folk orkar... Om man så hemskt gärna vill tjäna pengar på att sälja virkade figurer kan man väl hitta på egna...
Skaka av dig alltsåntdär dumt och fortsätt hitta på finfina mönster. (min 2-åring älskar sin lilla maskot. han har döpt den till Lallo, som nu hänger på hans dagisväska http://lillakattfamiljen.blogspot.com/2009/08/lallo-i-skogen.html.)

Ewa sa...

Det är ju gött att männskan skriver att hon minns sig sett liknande sköldpaddor "långt innan" du gjorde dina. Har hon verkligen datum för tillverkningen? Vad är det som säger att inte den andra sköldisen var inspirerad av dina? O dessutom ser ju sköldisar ut på ett visst sätt. Du är duktig, skit i dumbpuckot!

miastick sa...

Vill bara skriva en kort kommentar att jag håller med vad alla andra redan skrivit- du är grym, den anonyma kommenteraren är missunnsam och tråkig.
Jag vann ju en liten amigurumi av dig en gång, ser den varje dag i mitt fönster och den gör mig så glad :) Tack för den, och för att du finns och gör det du gör.

Titti sa...

Jag tycker också att du är fantastiskt men det finns två sidor tycker jag... om man inte får sälja nåt som man gjort efter ett mönster då skulle det bli ganska tomt i stånden på marknader och dyl. Jag skulle nog snarare vara stolt över att folk tycker att designen är av såpass hög kvalite att de vill sälja den=)
Självklart ska det framgå att det är ngn annan som gjort bedkrivningen.
Detta är min personliga åsikt men om alla tycker vi ju olika =)
Men som sagt var du är OTROLIGT duktig!!!

Kram Titti

Anna sa...

HEj- Jag har precis beställt din bok och ser verkligen fram emot att få prova på det här med amigurumi. Jag hittade en gratis beskrivning på ett äpple och det var riktigt roligt att göra.Kul att nån gör en bok och tipsar oss andra om amigurumi! Lycka till med försäljningen!!

Fundersam virkare sa...

Men nu förstår jag inte alls!! Hur kan du säga att man inte får sälja alster som man gjort efter dina mönster?? För det första så har du ju valt att lägga ut mönstren i en bok som folk köper. Då har dom i princip köpt mönstren av dig redan. För det andra så är det ju dom som virkar alstren och då måste dom väl ha rätt att sälja dom??? Eller ... jag förstår inte hur du skulle kunna hindra det?

Plats för luft sa...

Pepp på dig, Mia!!!! You go girl! Finna alltid människor som inte kan med andras framgång!!

Elin sa...

Så oerhört tråkigt med såna kommentarer.. Har beställt din bok ur en julklappstidning, och längtar tills man får den.
Folk som skriver sånt här är ofta avundsjuka och tror dom vet allt, och att inte skriva under med namn är otroligt fegt.
Du gör ett kanonjobb.

Anonym sa...

Ta inte åt dig... Personen i fråga skriver ju inte ens vem den är! Man kan ju väldigt enkelt skriva sitt namn i alla fall...
Gillar dina projekt!
/Mia S

Annika sa...

Hej Mia! Jag läste precis ditt inlägg och jag stavar påhoppet som man stavar till jantelagen ;). Den som skriver så vet inte hur det fungerar. Jag designar ju själv virkmönster och vissa bitar blir helt klart liknande andras. Något annat är oundvikligt. Hjulet uppfanns en gång, resten liknar det första, eller......

Virka på och du, Mia, det ska bli kul att ha med dig på min kurs både som deltagare och gästvirkare.

Kram,
Annika (Smygmaskan)

Med fingrarna i (j)orden sa...

Jag tycker din bok är toppen och hoppas att virkare respekterar att de inte kan sälja "dina" figurer hur som helst. Jag virkar mina som presenter till min dotter och hon har själv börjat virka trots att hon bara är 11 år - och det helt och hållet tack vare dig! Den första maskoten är redan klar och den blev jättesöt. Gissa om hennes skolkompisar kommer att vilja börja!? Du sprider virkglädje i många olika åldrar tror jag.
Jag väntar redan på uppföljaren och njuter av att äntligen ha lärt mig virka via din bok!
Eva

Bea sa...

Det handlar om respekt. Bristen på respekt är tydlig i det här fallet. Bristen av respekt för medmänniskorna blir tyvärr större och större. Den person som skrivit det där till dig är förmodligen en bitter, liten (smallminded) person som inte tycker att respekt är något att använda sig av.

Jag håller med i allt positivt som folk har skrivit om dig. Jag har köpt, lånat och läst en hel del böcker om amigurimi. Dina figurer har en siluett som inte finns i något annat sammanhang. Det gör dom helt unika. Och det är med den fullaste respekt för dig som jag inte säljer några av mina virkade figurer.

HL sa...

Hei! Jeg oppdaget også at det var veldig lik skilpadde på en annen side, og ble litt overrasket. Jeg trodde faktisk den var din. jeg forstår at du syns dette er ubehaglelig, og jeg syns det er bra du sier fra. Det er jo sånn i all kunst, det kopieres ideer og videreutvikles og noen ganger kan man kanskje si at det er en ny som er oppstatt, men da bør man kanskje skrive hvor man fikk inspirasjonen til basisen fra. Jeg kjøpte forresten boken din for en knapp uke siden - endelig var en igjen på lager på capris sin nettbutikk :) Så jeg driver og venter spent på den, og gleder meg masse.

Sofia sa...

Jag köpte din bok i juni och har virkat varenda figur, alla lika söta och speciella. Att ge sån elak kritik och inte ens skriva sitt namn... Det är såå lågt!!!!!!!!!!!!!!!!!! Fortsätt skapa dina härliga amigurumis, de är fantastiska!


Kramar från en glad virkare.

Ida´s kreativa sa...

Jag behöver inte tillägga så mycket om hur dum den här personen är eftersom alla har gett dig sin åsikt och jag håller till 100% med! ÄLSKAR din bok och blev oerhört glad när jag kunde köpa den, även fast det finns hundratals gratismönster där ute så vill jag virka amis efter din härligt personlighet! Glöm all negativitet (som bara är avundsjuka) och fokusera på all positiv kritik, för det är så många som älskar din bok, de ser man ju klart bland alla dessa kommentarer :) Hoppas på en uppföljare! Ha de så bra! Kramar/Ida

Anonym sa...

http://www.tradera.com/Jattesot-handgjord-virkad-maskot-amigurumi-auktion_98626365


Här är ett exempel på hur det tyvärr kan gå om man ger ut mönster.

Heléne sa...

Jag måste bara titta in, fick din bloggadress av Sanna Molin(vi går i samma klass). Fick din bok av min mamma, äääääääääääääälskar den! Har en rad beställningar av min barn som vill ha figurer ur din bok. Så nu är det bara till att virka på. Jag har också en virkblogg där det bla finns nån bild på en figur från din bok, har även visat att den är från din bok. ÄR bara nyfiken hur du fick möjlighet att göra en egen virkbok? Har ju inte läst allt på din blogg då det är första gången jag är här.

Lycka till med boken och bloggen, tittar in nån mer gång.

MVH Heléne

stora lilla j sa...

Usch vad tråkigt!!! Jag har också åkt på många förfrågningar följt av taskiga påhopp angående mina Mepsar, en del mailar bara och säjer "skicka ditt Mepsmönster till mig" som att det var min skyldighet och bryr sig inte alls om att det är mitt eget och att jag lagt ner många timmar på det! Så himla trist sånt...

Jag har ju köpt din bok och älskar att virka ur den, mina killar älskar att få nya figurer, populärast är flugsvampen som min minsting sover med varje natt!!! Och tack vare den har jag själv börjat experimentera med att virka frukt och virkmat till killarnas kök, det hade jag aldrig vågat annars!!!

Kram!

Caroline Adelsson sa...

Hej! Jag är egentligen ingen virkare, men jag pysslar med annat och råkade ramla över din blogg. Känner att jag vill stödja dig i dina åsikter att dina mönster är dina och du bestämmer vad som gäller oavsett om du publicerar dem eller inte. Upphovsrätten gäller ju så länge du inte säljer den till nån annan! Den som skrev påhoppen verkar lida svårt av den svenska avundsjukan... Stor kram och lycka till med nya boken!

Veronica Christensson sa...

Vill bara lämna en liten kommentar. Har inte läst alla inläggen så det finns risk för att någon annan sagt samma sak. Hoppas inläggen var positiva ;)
Visst får man virka en sköldpadda och sen lägga till/eller ta bort en detalj för att sedan kalla den sin egen. Så gör man i klädmodesbranchen. Byxan har funnits länge men finns i en mängd olika varianter. Virka på och gläds av din härliga fantasi och skaparlust...den kan ingen ta ifrån dig ;)
OCH....det är fegt att vara anonym vid personliga angrepp!

Elsa Felicia Marion sa...

det är ju klart att vissa saker kan likna varandra... hallå två hjärnor har ju tänkt lika utan att man vet det innan. å de e ju klart att man inte vill att någon annan ska få pengar för de man själv har slitit för i detalj.

jag älskar din bok och det du gör är ju något väldigt fint jag har lärt mig virka amigurumi från din bok och har nu gjort en hel del egna mönster, ;)

Linnea sa...

Hej! Du har inspirerat mig så enormt mycket, såg din bok i en jultidning och köpte den av tjejen som sålde, men den har ju inte kommit än (tar ju JÄTTELÅNG tid!!!) så sitter och försöker hitta mönster på nätet, men längtar till din bok nästan varje dag! Klart att man inte ska sälja saker man gjort av dina mönster, det skulle ju vara som om man förfalskade en tavla eller spelade in en låt och sa att det var orginalartisten som sjöng... nä, det är inte så snällt! Skickar massor med kramar så att du inte ska va lessen! //Linnea

Anonym sa...

bra start

Madde! sa...

Jag får säga att jag är benägen att hålla med "påhopparen"
Självklart ska man inte ta åt sig äran, eller dela ut mönster, men om man virkar och nära vänner och bekanta frågar ifall dom kan få köpa en figur, vad gör det?
Alltså om man ska hård dra allt sammans så är det ju faktiskt så här, dom som gjort mönster för virkade dukar, stickade tröjor, vantar, mössor, virkade lampslöjor..
Herre Gud tänk istället på att saker och ting sprids, vad kan vara bättre reklam för boken än att sälja en rex eller en skölddis???
Kanske bara är jag som har minsta lägsta mamma penningen man kan ha men ett väldigt roligt tidsfördriv när bebisen sover, att få sysselsätta sig med att virka, jag kan mycket! Men fasen inte producera garn och göra säkerhetsögon samt tillverka virknålar... Det kostar... Jag är inte en snål människa utan gett bort ett 20 tal amigurumi, MEN nu har även jag kommit till en punkt i livet då ekonomin inte är på min sida, och om någon vill ge mig en 50 lapp för en dinosarie jag virkat och garnet börjat tryta inte säger man nej..
Inte jag i alla fall... Jag VILL virka, och kostnaden för att göra dom tycker jag inte kan vara olagligt att få betalt för...
sen ska man inte säga att de e en själv som gjort dem heller inte starta webbbutik eller sälja på marknader, men ta emot för kostnad osv kan jag inte se som fel, då skulle man ju inte få efterapa vantar eller sockor som man kan sticka o virka..
För övrigt jättebra Mia! Jag längtar efter nästa bok, tack för att du gör detta för oss och alla!

Madde! sa...

Eller är det mycket fel tänkt?

ximon.se sa...

Hej mia!
Om du inte vill att någon ska kopiera dina verk för att tjäna pengar på dessa, så tycker jag verkligen inte att någon ska göra det, ur personlig respekt.

Men för att kräva copyright måste verken ha en viss verkhöjd http://sv.wikipedia.org/wiki/Verkshöjd Med tanke på alla mönster därute så tror jag inte att dina verk, oavsett hur snygga och charmiga når upp till den.

Jag vill återigen understryka att man INTE ska tjäna pengar på allt det slit och arbete som du gjort. Även om det inte är olagligt så är det oschysst, rentav elakt.

Mitt förslag är att du lägger ut en creative commons licens http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/se/ på dina grejer. Jag förstår om det verkar läskigt, men jag tror att du skulle tjäna på det i längden, både ekonomiskt, personligt och i din marknadsföring.

Virkgalningen sa...

Som flera kanske sagt tycker jag bara att de dåliga kommentarerna beror på svartsjuka. De skulle jätte gärna kunna skapa sådana finfina mönster som du gör. Jag tycker det är jättedålig stil att klaga. Testa att göra egna mönster då!
Men själv har jag försökt göra egna mönster, och jag avundas dig för att du kyckas så himla bra med dina mönster och figurer. Det tar ju tuuusen år att göra ett nytt mönster, och du gör flera (som får plats i tre böcker och ÄNNU flera små personliga figurer).
Visst finns det liksom hur många mönster till Pandor (tillexempel) men du har satt din egen prägel på Panda, och då får hon en personlighet.
Jag tycker kortsagt inte att du härmas, och att du är en helt fantastisk virkare, och verkar vara en väldigt trevlig och rolig person!
PS. TA inte till dig den dåliga kritken, bara den konstruktiva och den bra kritiken. DS

Fortsätt som du gör, du är som sagt en helt fantastisk virkare!

Related Posts with Thumbnails