Pages

18 juli 2009

Panda spelar minigolf

8 kommentarer:
 

Efter fyra härliga (och lite lagom stressiga) veckor är det slut på semestern och dags för vardagen igen. Både min sambo och jag började jobba i veckan och nu kommer de normala rutinerna så smått tillbaka. Jag ser fram emot att ta tag i bloggandet igen och nu när jag vilat från virkningen ett tag så ska det bli väldigt roligt att sätta igång med det också. Jag hoppas på en riktigt produktiv höst med många nya kompisar! ^^

Som avslut på semestern tog vi med Panda till en minigolfbana för en (vad vi trodde...) avkopplande golfrunda. Panda visade sej vara en självutnämnd expert på ämnet och vad som följde liknade mer en lektion i minigolfens historia än en vänskaplig runda i gott sällskap. Du är välkommen att följa med om du orkar, du kanske lär dej något nytt...

- Minigolfen uppfanns 1893 i England av mycket små golfare som inte orkade gå så långt som behövdes på vanliga golfbanor. Man byggde pyttesmå banor där man behövde gå max 50 steg och samtidigt försvann också problemet med att inte slå tillräckligt långt. 1927 uppfann holländaren Gol F. Biil ett litet fordon som tog bort själva promenerandet från sporten men då hade minigolfen redan fått rejält fäste och anhängarna var den trogen.

(Jag kan inte alls berätta var Panda fått denna information ifrån eller huruvida den är sann eller ej och jag hoppas att vi inte behöver diskutera detta vidare.)

- Det första du behöver är en boll, en normalstor en även om själva banorna är mini. Det är viktigt att välja färg efter bana, röd går åt vänster, blå åt höger, vit går rakt fram och gul alldeles baklänges. Hittar du en randig är det jättebra för dom är fina, oturligt nog exploderar dom när man träffar och det kan vara en nackdel.

- Nu till klubban! Välj en efter din längd, du vill inte att den ska vara för kort för då får du ont i ryggen när du spelar. Är den tvärtom för lång får du be din pandamamma att slå och om hon inte är duktig på golf så kommer du förlora, tänk igenom valet noga innan du sätter igång. Tråkigt nog får man inte såna där roliga djur och hattar att sätta på klubban som i vanlig golf, dom behöver ju inte vila så länge när färden mellan banorna är så kort. Jag hoppas att det snart kommer på modet även i minigolfens värld för en gång såg jag en flamingohatt!

- Det sista och viktigaste är banan, inte frukten då utan det man spelar på. Den ska helst ha kort grönt gräs som sticks obehagligt under tassarna och inte går att äta och en röd kant som går runt den. Kanten brukar vara i trä men kan även finnas i tegel eller det mindre populära valet lava, bollarna studsar dåligt på det sistnämnda vilket gör det svårt att valla.

- För att göra sporten lite mer spännande började man 1902 placera hinder på banorna eller låta dom vända och vrida sej i olika vinklar. På just den här banan har någon ställt en jättelergök som spelar en trudelutt när man slår spik, alltså när man får bollen i mål på ett slag. Slår man maxbeloppet sju blir det istället mutter.- Det här lite annorlunda hindret var en aning lurigt. Det såg ut som en riktig glass men smakade väldigt illa. Jag avråder alla från att smaka på hinderna även om dom ser smaskiga ut! Ät inte heller tuggumin som ligger på marken, det kan vara småsten.

- Om du tittar noga på bilden så ser du den röda lilla golfbollen. Det kan vara bra att ha en objektiv domare på plats som kan ta tiden på bollen, det är viktigt att den inte hänger kvar för länge i luften och orsakar dålig stämning. Man vill ha ett smidigt spel utan avbrott som bolldröjande och undflyende slag utanför banan, sådant kan orsaka extrapoäng.

- En domare kan också granska banornas kvalitet och se till att standarden är tillräckligt hög. Om så krävs kan domaren även plocka bort småskräp som löv och insekter från mattan, sådana rörliga hinder anses oftast bara störande. En liten handdammsugare eller kvast är att rekommendera för detta ändamål, tänk bara på att getingar inte uppskattar att sugas upp då de är elallergiker. Föremål som stenen i nedre högra hörnet är över den godtagbara storleken på 12mm i diameter och lämpar sig därför inte på banan, plocka bort det på lämpligt vis för att slippa vilda diskussioner om huruvida föremålet förstörde det perfekta slaget eller ej.

- Att domaren testar banorna före utslag är också en bra idé, speciellt om hinderna är väldigt roliga. En liten rutchkana som denna ger en pirrande känsla i magen men akta bara så att du inte fastnar i hålet, en sådan incident kan förstöra en annars perfekt runda då detta ger en extra poäng. Till skillnad från många andra spel gäller det i minigolfen att få lägst poäng, försökt därför inte få stilpoäng eller liknande. Vifta inte för mycket med klubborna och lycka till med spelandet!

Efter detta jätteutlägg om minigolf och kanske tidernas längsta golfrunda tappade vi tålamodet lite. Vi satte Panda i en liten sandbunker, eller sandlåda som hon kallade det, och fick sen spela klart i lugn och ro. Tydligen var intresset för sandslott större än det för minigolf eller också hade hon bara inte mer fakta att dela med sej av för tyst blev det. Till slut hade vi lyckats spela klart och vi avslutade på det sedvanliga sättet, förloraren bjuder på glass (riktig glass den här gången och inte en överdimensionerad storstrut).

Panda och jag önskar dej lycka till på din nästa golftur, nu när du besitter all denna kunskap kan du ju inte förlora! ^^

8 kommentarer:

☆Videhexan på Virkaholic☆ sa...

Vilken söt historia :)

Myssel sa...

Härligt inlägg :-)

maja sa...

Han är rolig den där Panda. Kan vae´ra drygr att ha en sådan besservisser med sig på minigolf :)
Jag har virkat flera av dina figurer ur din bok sedan jag fick den, de är så roliga att göra. Mitt barnbarn har beställt ALLA.
Kul att du är tillbaka, efter semestern, Maja

maja sa...

Oj, vad tokigt jag har skrivit. Är nog en liten filur som varit och tryckt på tangenterna, kan ju inte vara jag..

Med fingrarna i (j)orden sa...

Alltid lika kul att läsa om Pandas äventyr.
Eva

Viktoria- ♥s t j e r n f a l l♥ sa...

Det var lite oanat att hon satt på så mycket kunskap om minigolv, hihi :D

Honungsboden sa...

Som vanligt är Panda underbar! Har fått din bok i brevlådan nu och är det strax dags för virkning! Boken var väldigt fin!

Alice R sa...

Den där glassen såg ju god ut ;)
Panda är lika söt som vanligt!

Related Posts with Thumbnails