Pages

30 juni 2011

I helgen var vi ute hos min mamma och grillade och Panda följde så klart med. Hon hjälpte till i köket och fick lära sej att göra hamburgare, eller handburgare som hon kallar dom – eftersom man håller dom i handen när man äter. Jag får nog hålla med om att det är ett bra namn. :)

Hon vill gärna visa dej hur man gör och därför lämnar jag nu över ordet till Panda själv. Emellanåt får jag kanske förtydliga vissa saker (i kursivt) men jag lovar att burgarna blir goda, testa gärna  receptet själv!


Hej på dej!
Jag bakade handburgare i helgen och dom blev jättegoda, om du också vill äta sånna så ska du fortsätta läsa – jag tänker berätta precis hur du ska göra. Först av allt måste du hämta det du behöver i dom.

Det här behöver du till en hel hög med handburgare:
- 1 kg köttfärs
- 2 ägg
- Typ 1 dl smulor (skorpmjöl)
- Salt, peppar och kryddstark (paprikapulver)
Grönsaken där i krukan var bara som prydnad så den använde jag inte.


Börja med att lägga äggen i en skål, ta bort skyddsskalet om du inte vill ha knaprig mat. Mina ägg såg ut som en förskräckt gubbe som gråter lite men det ska man inte bli orolig över, dom försöker nog bara försvara sej. Ignorera gubben och salta och peppra på äggen.


Man måste ha mycket salt och peppar, det är liksom det som är godsmaken. Den här fina peppraren var rolig att använda, jag pepprade så mycket att jag fick träningsvärk i armen. Häll också i kryddstark om du vill, det blir extra smak av det. Häll i alla smulorna också och rör runt.


När allt är blandat formar du det till en handburgare och sen grillar du den!

Men Panda, vänta nu. Fattas det inte något där i bunken?

Aaaah, visst ja! Du måste ha i själva köttet också. Du får låta kletet i skålen vila en stund så att det sväller lite liksom och sen slänger du i köttet. Tydligen är det äggklegget som limmar ihop handburgarna så det är viktigt.


När vi väckte äggklegget med köttet en stund senare blev allt lite tråkigare, jag kunde inte veva runt i byttan så jag blev lite sur ett tag - det var ju jag som skulle baka. Men du ska i alla fall hälla i köttet och sen slafsa runt alltihopa till det är blandat riktigt ordentligt. Man kan behöva hälla i liiiiite vatten så att smeten blir smidig men om man häller i för mycket trillar handburgarna i småbitar när man lägger dom på grillnätet.

Panda fick inte forma hamburgarna (vem vill ha päls i maten?) så den här biten glömde vi fota. Ta lagom stora bitar av färsen och rulla till stora köttbullar, platta till ordentligt och lägg på en stor tallrik med smörpapper emellan. Burgarna drar ihop sej på grillen så försök göra dom riktigt tunna.

Medan mamma rullade och plattade färsen fixade jag det som man har runt om. Det viktigaste är en sån där grill som man gör själva handburgarna varma på. Om du ska grilla måste du ha ett utomhus att vara på, har du inte en utsida kan du laga burgarna inne på spisen i en stekare också.


På bordet finns allt som man har till, jag kan börja nerifrån och berätta uppåt. Först finns plattost i plast, det är jätteviktigt att man tar bort plasten. Sen är det sallad i blad och tomat och gurka i skivor. Sen smör och gula minigafflar. Va? Man äter ju handburgarna med handen.

Just smöret och minigafflarna var till majskolvarna –en av mina absoluta grillfavoriter. Släng på en hel majskolv på gallret och ät sen med salt och en rejäl klick smör. Se också till att ha en bunt tandpetare i närheten.

Visst ja, gulpluppar på rad. Du har alltså inte smör till dina handburgare. Men gullök i kringlor och... hmm... sallad igen? Och en vit skål? Nej, det är nog till nått annat. Hur som helst! Senap, ketchup och handburgerdressing är också jättegott att ha på! Och sånna plattbrödsrundingar som man stoppar allting i, utan dom hade det blivit väldigt kladdigt.


Det allra bästa med handburgare är att alla får bygga ihop sina egna med alla goda saker som dom tycker om. Så här ser min handburgare ut! Jag slafsade på gurkgegga också (även kallad tzatziki) och det blev superdupermumsigt! Man får inte bygga dom för högt för då kan dom välta eller inte få plats i munnen.


När man har ätit måste man vila sej minst en timme innan man spelar kubb, annars kan man få kramp.


Jag hoppas att du vill testa att göra egna handburgare nu i sommar och att du tycker att dom är jättegoda!

Lycka till med grillandet! :)

24 juni 2011

Hoppas att du får en riktigt trevlig midsommarafton! :)




- Upplagd på vift med min iPhone

13 juni 2011

Nu är det både sommarlov och semestertid men själv längtar jag bara efter att börja jobba, det är därför jag inte uppdaterat bloggen på ett tag. Jag sitter mest och kollar jobbsidor på nätet eller springer och lämnar mitt CV i butiker, nu får jag sota för mitt dåliga planerande. Samtidigt som jag skrev de två första böckerna jobbade jag i en butik här i Helsingborg och när den stängde förra våren bestämde jag mej för att bli heltidsförfattare under ett års tid. Året gick och nu sitter jag alltså här och inser att alla sommarjobb är tagna och att det inte är världens bästa jobbmarknad, snopet värre. Men det löser sej alltid och jag får väl njuta av mitt sommarlov under tiden.

För att inte deppa ihop alldeles bestämde jag mej för att baka. Det blev en laddning Sarah Bernhardt-bakelser som smakar alldeles ljuvligt. Dom är fyllda med chokladtryffel och choklad blir man ju glad av, att dom sen är så fina gör inte saken sämre. Recept hittar du
här, jag gjorde dubbel sats kakor till en laddning garnering och den räckte mer än väl - det som blev kvar hällde vi över varsin skål med glass. Jag älskar att baka, kanske borde jag bli konditor. :)


Igår bestämde vi oss för att bygga ett litet trädäck på vår balkong så att den blir lite mer inbjudande. Ett snabbt besök på ByggMax och allt var inhandlat, efter det blev det lite lagom tillsågande och nu återstår bara ett evigt skruvande. Vi har bara en skruvdragare så vi får turas om, både maken och jag gillar att bygga kom vi på. Snyggt blir det och snällt mot både fötter och tassar.

3 juni 2011

Jag är hysteriskt förkyld och har suttit i soffan hela dagen, dåligt för mej men bra för provlappen jag virkar på. Sen i morse har jag hunnit bli bekväm med den ovanligt långa virknålen, provat på att byta färg och testat på lite olika maskor. Jag har inte kommit på riktigt vad jag ska virka av det fina garnet än men det lutar åt ett kuddfodral, det är ju fyrkantigt och bra. :)



Jag har också hunnit med lite googlande om tunisisk virkning, det är tydligen samma sak som krokning och om du är sugen på att testa själv så kan du titta på den här tydliga videon. Samma tjej har lagt upp flera andra filmer om virkning och dom är väldigt lätta att förstå trots att dom är på engelska. Kolla in och lycka till!

2 juni 2011

Jag blev superinspirerad när jag besökte garnbutiken i Holland för ett par veckor sen, den var full av fantastiska garner och virksaker. Jag har varit nyfiken på tunisisk virkning länge och tjejerna i butiken lärde mej hur man gör, det är enklare än vad man tror och blir kanonsnyggt.




Lite skevt och ojämt blir det allt men övning ger färdighet och jag kommer inte sluta i första taget, det är riktigt roligt. :)

Det snygga garnet köptes i Holland och är av märket Phildar, den tunisiska virknålen är köpt på Etsy.
Related Posts with Thumbnails